Danny en Sofie

Samen met onze partners FPD en RSVZ vieren we dit jaar de 10de verjaardag van mypension.be, het online pensioendossier. In 2010 lanceerde de Federale Pensioendienst (FPD) (toen nog Rijksdienst voor Pensioenen) mypension.be, een verzameling van alle beschikbare pensioeninformatie.
In 10 jaar is de applicatie sterk veranderd en geëvolueerd. Achter deze ontwikkelingen zitten uiteraard enkele “knappe” koppen.

Danny Dhondt en Sofie Palmans, de projectleiders van mypension.be/mijn aanvullend pensioen staan sinds de start aan het roer van het team dat er in slaagde de gefragmenteerde data over aanvullende pensioenen te bundelen en ontsluiten. 

Hoe het begon

"Het verhaal van ‘mijn aanvullend pensioen’ op mypension.be start in 2014. We waren al enkele jaren bezig met het uitbouwen van een databank over aanvullende pensioenen in België. De focus lag daarbij eerst op het toegankelijk maken van de data voor de overheid en professionals binnen de sociale zekerheid: zoals verzekeraars en pensioenfondsen, en ook werkgevers en vennootschappen. Maar in 2014 was het dan tijd om er voor te zorgen dat ook burgers, individuele eindgebruikers, hun eigen aanvullende pensioendossier op de voet kunnen volgen via mypension.be."

De zoektocht naar een haalbare oplossing werd ingezet.

"Het was geen eenvoudige opdracht. Zeker als je weet dat de informatie, die je nodig hebt om uit te rekenen wat je zal krijgen, vaak verspreid is en de terminologie erg complex. De voorbereidingen namen maanden in beslag en we hadden lange discussies met de vele stakeholders. Wat wil de burger kunnen bekijken, wat zegt de wet, wat verwachten de sociale partners? Het werd een moeilijke zoektocht naar een goed evenwicht
tussen correct informeren en zo helder mogelijk presenteren."

En dan in 2016 een nieuwe aanwinst voor mypension.be.

"Na heel wat customer journeys, personas en schetsen kregen de informatieschermen vorm. In december 2016 was het dan uiteindelijk zover: de lancering van ‘mijn aanvullend pensioen’ op mypension.be. De weg hier naar toe was intens met veel uitdagingen en soms frustraties, maar het resultaat daar zijn we uiteraard fier op."

Dit was nog maar het beginpunt...

"De lancering was natuurlijk geen eindpunt. Op het vlak van aanvullende pensioenen zijn er nog flink wat uitdagingen die we willen trotseren. We moeten de burger een helder antwoord bieden op de vele vragen waar hij nog mee zit zodat hij ondersteund en geïnformeerd beslissingen kan nemen over zijn pensioen.Mensen moeten niet alleen kunnen opzoeken of ze later een aanvullend pensioen gaan krijgen, maar ook wanneer en hoeveel ze dan kunnen opnemen. We moeten globale projecties over alle plannen heen aanbieden met ramingen voor verschillende scenario’s en de impact tonen van keuzes zoals een uitdiensttreding, vervroegd pensioen of langer werken. En dit zowel bruto als netto. Aangeslotenen moeten ook kunnen opvolgen en aanpassen wie de begunstigden zijn van een eventuele overlijdensdekking."

Het objectief: één globaal overzicht met alles erop en eraan. 

"Maar vooral: mensen moeten een totaal zicht krijgen op al hun pensioenrechten;niet alleen over stelsels heen, maar ook over pijlers heen. Met als sluitstuk de mogelijkheid om via één muisklik alle pensioenrechten (opnieuw over alle pijlers heen) op te vragen en de nodige informatie door te geven
voor een snelle en correcte uitbetaling. Daar gaan we voor samen met onze partners FPD en RSVZ!"