Sinds 2021 biedt PensionStat.be kerncijfers over de pensioenkloof voor het wettelijk, aanvullend en totaal pensioen. In ‘Gender & Pensioen’ vergelijken we de pensioenbescherming van vrouwen met die van mannen. Om de verschillen tussen mannen en vrouwen beter te begrijpen, analyseren we de pensioenkloof op basis van factoren zoals het pensioenstelsel, het aantal gewerkte jaren, het statuut en het loon.
Vanaf nu publiceren we elk jaar een visueel, duidelijk en beknopt overzicht van de kerncijfers (factsheet). Zo heeft u direct toegang tot de belangrijkste cijfers over de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen.
Het overzicht voor 2024 is nu beschikbaar en gaat over mensen die in 2022 voor het eerst een rustpensioen ontvingen zonder combinatie met een overlevings- of echtscheidingspensioen.
Welke cijfers vindt u hierin terug?
De pensioenkloof blijft een actueel probleem
Van de 114.294 recent gepensioneerden ontvangen vrouwen een totaal pensioen (wettelijk en aanvullend samen) dat 21% lager is dan dat van mannen. Dat komt gemiddeld neer op 499 euro (bruto) minder per maand. Positief is dat deze kloof in de loop der jaren afneemt; in 2019 was het verschil nog 24%.
De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is echter veel groter bij het aanvullend pensioen. Hier bedraagt het verschil maar liefst 53%. Ter vergelijking: bij het wettelijk pensioen is de kloof 19%.
De totale pensioenkloof varieert afhankelijk van het pensioenstelsel en de loopbaanduur
Voor vrouwen die tijdens hun loopbaan als ambtenaar (en als werknemer en/of zelfstandige) werkten is de gemiddelde pensioenkloof slechts 6%. Dit is aanzienlijk lager dan de kloof van 28% voor vrouwen die uitsluitend als werknemer hebben gewerkt, en 27% voor vrouwen die zowel als werknemer als zelfstandige actief zijn geweest.
De pensioenkloof is kleiner bij recent gepensioneerde werknemers met een langere loopbaan. Voor mannen en vrouwen die tussen de 10 en 14 jaar hebben gewerkt, bedraagt het verschil 17%, en dit daalt tot 10% voor werknemers met een loopbaan van 35 tot 39 jaar. Echter, meer mannen dan vrouwen hebben een lange loopbaan. Zo heeft 28% van de mannen een loopbaan van 35 tot 39 gewerkte jaren ten opzichte van 13% van de vrouwen.
Ontdek onze FactSheet op https://www.pensionstat.be/nl/publicaties.
Meer gedetailleerde informatie over de cijfers en methodologie vindt u in ‘Gender & Pensioen’ op PensionStat.be.
Nog vragen? Mail ons via PensionStat@sigedis.fgov.be.